Näyttely

Samiland on Unesco Observatorion kulttuurikyläohjelmaan kuuluva näyttelykokonaisuus, joka sisältää 500 m² sisänäyttelyn sekä 10 000 m² ulkonäyttelyalueen. Samiland on avattu joulukuussa 2011. Kaikki näyttelytekstit ovat suomeksi, englanniksi ja venäjäksi, lisäksi sisänäyttelyn tekstit on käännetty saksaksi ja ranskaksi.

Uutta 2020! Vieraileva Samiland näyttely

Tarjoamme nyt mahdollisuutta vierailevalle Samiland-näyttelylle. Näyttely esittelee saamelaisten rikasta historiaa ja nykypäivää kuvituksen, kerronnan ja osallistavien aktiviteettien keinoin. Näyttely voidaan räätälöidä käytettävien tilojen ja tarkoituksien mukaiseksi.

Lue lisää
mytologia

Saamelainen mytologia

Saamelaisen mytologian näyttely avattiin joulukuussa 2013. Se luotiin yhteistyössä Goranus Oy:n kanssa. Saamen kansan tuhansien vuosien historia on muokannut heidän maailmankäsityksen, folkloren, muinaisuskon ja taruhahmot värikkääksi kokonaisuudeksi, jossa on paljon ihmeteltävää. Mytologianäyttelymme esittelee aiheen modernilla ja mielenkiintoisella tavalla.
Lisätietoja: www.goranus.com

Ulkonäyttely ja perinnerakennukset

Saamelainen rakennusperinne on muokkautunut erilaisten tarpeiden ja luonnonolosuhteiden, mutta myös rakennusmateriaalin saatavuuden mukaan. Esittelemme sisänäyttelyssämme kuvitusta asuin- ja varastorakennuksista, joita saamelaiset ovat rakentaneet eri puolilla Skandinaviaa.

Ulkonäyttelymme koostuu n. 300 metrin mittaisesta porraspolusta, jonka varrelle on rakennettu osa näistä perinnerakennuksista. Niiden käyttötarkoitus on kuvattu viereisiin tekstitauluihin. Polun varrella on myös talviaikainen aitaus, jossa on poroja marraskuulta huhtikuulle

Poronhoito

Saamen kansaa ei olisi olemassa ilman poroa. Asusteet on valmistettu sen nahasta, käyttöesineet luista ja sarvista. Porosta on lypsetty maitoa pienille lapsille. Eläin on tarjonnut lihansa ihmisten elannoksi. Se on ollut myös kulkujuhta – kesällä se on kantanut matkatavarat ja talvella vetänyt ahkiota. Sisänäyttelymme suurin osio esittelee kattavasti poronhoidon menneisyyden ja nykypäivän.

Kolttasaamelaiset

Kolttasaamelaiset ovat itäinen saamelaisryhmä, jonka alkuperäiset asuinalueet ovat sijainneet nykyisen Suomen, Norjan ja Venäjän raja-alueilla. Näyttelyssämme esitellään kolttien historiaa mm. perinneasujen, perinteisen vuosikierron ja toisen maailmansodan evakon osalta.

kaapi Jouni ja renvall

Inarinsaamelaiset

Inarinsaamelaiset ovat kolttasaamelaisten tavoin pieni kieliryhmä. Puhujia on vain muutamia satoja. Heidän kulttuurinsa sitoutuu leimallisesti yhteen Inarinjärven vesistöalueen kanssa. Kansan historia ulottuu mahdollisesti aikaan, jolloin suuri Inarinjärvi oli vielä osa Pohjoista jäämerta.

Tunturisaamelaiset

Tunturisaamen puhujat ovat Saamenmaan suurin kieliryhmä. Puhujia on Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa yhteensä kymmeniä tuhansia. Tunturisaame jakautuu itäisiin ja läntisiin murrealueisiin. Elinkeinoja ovat olleet mm. poronhoito ja kalastus. Näyttelyssämme on esillä mm. perinteiseen tapaan sisustettu kota ja tunturisaamelaisten perinteisiä asusteita.

Samilandin Talvi

Samilandin talvikausi alkaa siitä, kun ensimmäiset porot saapuvat ulkonäyttelyn aitaukseen. Tämä tapahtuu marraskuussa, kun ensilumi on satanut maahan. Lumen lisääntyessä Samilandin ulkonäyttely muuttaa täydellisesti muotoaan. Perinnerakennukset saavat valkoisen peitteen ja tykkylumi kuorruttaa puut. Olemme panostaneet monisävyiseen valaistukseen, joka tekee kaamosaikaisesta ulkonäyttelystämme unohtumattoman elämyksen.

Samilandin Kesä

Kesällä Samilandin ulkonäyttely on erittäin mielenkiintoinen, koska perinnerakennusten julkisivut ovat kunnolla nähtävillä. Ulkonäyttelyn vehreys antaa oman lisänsä näyttelykokemukseen. Kesäisin Samiland on avoinna Hotelli Levi Panoraman aukioloaikojen mukaan. Hotellin ollessa kiinni järjestämme opastettuja kierroksia tilauksesta.